Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Kuraklığa Dayanıklı Çim Üretimi ve Panel Etkinliği
Türkiye’de kuraklığa dayanıklı çim üretimini başlatan ilk belediye olma özelliğini taşıyan Antalya Büyükşehir Belediyesi, sıcak iklimlerde çim ve peyzaj uygulamaları üzerine anlamlı bir panel düzenledi. Bu etkinlik, iklim değişikliğinin getirdiği kuraklık tehlikesi ve su kaynaklarını koruma amacı doğrultusunda gerçekleştirildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, yeşil alanlarda su tüketimini azaltmayı hedefleyerek, sıcağa dayanıklı sıcak iklim çimlerini üreterek doğaya katkı sağlıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle şehirlerdeki yeşil alanlarda daha az su tüketen, kuraklığa dayanıklı ve yeni nesil çim ile peyzaj uygulamaları üzerine akademisyenler ve uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen Sıcak İklim Çim paneli, bu konudaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
Panelde Uzmanlar Bilgilerini Paylaştı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Park ve Bahçeler Daire Başkanı Dr. Çiğdem Hacıoğlu, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sever Mutlu, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetiminden Dr. Fatma Öncü Ceylan Baloğlu, Gloria Otelleri Bahçe Koordinatörü Hasan Şengül ve Ziraat Mühendisi Ahmet Gülgün konuşmacı olarak katıldı.
Uzun Ömürlü ve Sıcağa Dayanıklı Çim Türleri
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Dr. Çiğdem Hacıoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak yeşil alanlarında kullandığımız su miktarını azaltmak adına bir dizi önlem alıyoruz. Ağaç türlerini, çalı formundaki bitkileri seçerken ve sulama yöntemlerini planlarken titiz davranıyoruz. Daha önce kullanılan çim türlerinin yaz aylarında her gün sulanması, sık sık biçilmesi, gübrelenmesi ve ilaçlanması gibi bakım hizmetleri için fazladan iş gücü ve maliyet gerektiriyorken, sıcak iklim çimleriyle sulama ve biçme ihtiyaçlarında yarı yarıya tasarruf sağlamak mümkün hale geliyor” şeklinde konuştu.
Büyükşehir’in Çevre Projeleri Türkiye’ye Örnek Oluyor
İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine dikkat çeken Lokman Atasoy, “İklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkili yollarından biri, yeşil alanları korumak ve artırmaktır. Özellikle yeşil alanlar açısından iklim değişikliğine adaptasyon sürecinde yapılacak peyzaj, yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları son derece kritik. Yenilikçi yaklaşımlar, doğa temelli çözümleri ve yeşil altyapı çözümlerini bizlere sunuyor. İklime dirençli bir kent olma hedefinde, Muhittin Böcek Başkanımızın destekleriyle Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sürdürülen Çalışmaların Değerlendirilmesi
Panelde söz alan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sever Mutlu, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetiminden Dr. Fatma Öncü Ceylan Baloğlu, Gloria Otelleri Bahçe Koordinatörü Hasan Şengül ve Ziraat Mühendisi Ahmet Gülgün, küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle su kaynaklarının daha verimli kullanılması, yeşil alanlarda doğru çim türlerinin seçimi ve az su tüketen, uzun ömürlü, düşük maliyetle sürdürülen yeşil alanlar hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler sundu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı