Başkan Altay, Türkiye’nin Dayanışma Gücünü Vurguladı

Başkan Altay, Türkiye’nin Dayanışma Gücünü Vurguladı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye’nin zorluklar karşısında nasıl bir araya geldiğine ve sevinçlerini paylaştığına dikkat çekerek, “Bayrağımız, hepimizi birleştiriyor. Zorluk anlarında bir araya gelip aynı hedef doğrultusunda çalışabilme yeteneğimiz, millet olarak ne denli güçlü olduğumuzu gösteriyor,” dedi.

Başkan Altay, Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin düzenlediği Cuma Meclisi programında, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da gerçekleştirdikleri insani yardım ve kurtarma çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. “Deprem ve Geleceğin Şehirleri: Risk Yönetimi ve Sürdürülebilir Çözümler” başlıklı programda, Konya’nın deprem sonrası yaptığı önemli katkıları detaylı bir şekilde anlattı.

Yardım Faaliyetleri ve Destekler

Başkan Altay, depremin ilk anlarından itibaren Konya olarak Hatay’da yürüttükleri faaliyetleri şöyle sıraladı:

  • İlk sıcak çorba ikramı ile başlayan yardım süreci,
  • Arama-kurtarma çalışmalarına katılım,
  • Konya’dan gönderilen yüzlerce yardım TIR’ı,
  • Mobil diş ve gözlük araçlarının sağlanması,
  • KOSKİ’nin altyapı hizmetleri ve içme suyu çalışmaları,
  • Konteyner kentlerin kurulması ve buralarda KOMEK’in yürüttüğü eğitim faaliyetleri,
  • Sivil toplum kuruluşları ile birlikte bedesten çarşısı kurulması,
  • Habib-i Neccar Camii restorasyonu gibi önemli projeler.

Birlik ve Dayanışma Vurgusu

Türkiye’nin zorluklar karşısında birleştiğini vurgulayan Başkan Altay, “Sevinçlerimizde de böyle. Milli takımımız bir maç kazandığında herkes sokağa dökülüyor. Bu tür değerleri işlemeye devam etmemiz gerekiyor,” diye belirtti.

Geleceğe Dair Endişeler ve Çözüm Önerileri

Şehirlerin birbirinden pek de farklı olmadığını ifade eden Başkan Altay, Türkiye’nin özellikle 1970’lerin sonlarından 2000’lere kadar olan yapı stoğunda ciddi problemler bulunduğunu belirtti. “Allah, bu acıları bir daha yaşatmasın. Öncelikle kendi binalarımızı uygun şekilde inşa etmeliyiz. Yeni yapılacak binalarda sorun yaşanmamalı ve mevcut yapı stoğunu hızla yenileyerek depreme karşı güvenli hale getirmemiz gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Darü’l-Mülk Projesi ve Dönüşüm Çalışmaları

Başkan Altay, Türkiye’nin en büyük ihya projelerinden biri olan Darü’l-Mülk Projesi’ni de gündeme getirerek, şunları ifade etti:

  • Tübeönü Çarşıları,
  • Büyükşehir Taş Binası,
  • Darü’l-Mülk Sergi Sarayı,
  • Eski Büyükşehir Belediyesi binası yerinde yapımı süren Şehir Kütüphanesi,
  • Meydan evleri,
  • Sur duvarları,
  • Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi gibi önemli dönüşüm projeleri.

Uluslararası Görevler ve Filistin Meselesi

Konya’nın uluslararası görevlerinden de bahseden Başkan Altay, “Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkanlığı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRİCİTİES) Başkanlığı gibi önemli görevlerim var. Özellikle Filistin meselesinde uluslararası kamuoyunda yaşanan mağduriyeti anlatma fırsatını yakalayabildik,” dedi.

Konya’nın Kimliği ve Geleceği

Başkan Altay, “Konya, Hz. Mevlana’nın şehri olması ile tanınır; bu da Selçuklular dönemindeki medeniyetin bir yansımasıdır. 1096’dan 1308’e kadar 200 yıldan fazla bir süre Konya, başkentlik yapmış bir şehir. Anadolu’nun her köşesinde Selçuklu’nun eserlerine rastlayabilirsiniz. Konya, ilim ve irfan şehri olma özelliğini üniversiteleri ile sürdürüyor. Biz şehrimizde yaşamaktan mutluyuz ve geleceğe taşıma çabası içerisindeyiz,” diyerek konuşmasını tamamladı.

Son olarak, Başkan Altay, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir