Bayraklı’da Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem ve İmar Planı Onayı

Bayraklı’da Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem Başladı

Bayraklı’da göreve geldiği günden bu yana kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, kısa süre içerisinde Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı Mahallelerini kapsayan revizyon imar planını hazırlattı. Bu plan, İzmir Büyükşehir Meclisi tarafından onaylandı. Geçtiğimiz dönemde yapılan planın mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından, itiraz gerekçeleri yeni planda ortadan kaldırılarak kentsel dönüşümde yeni bir dönem başlatıldı.

Başkan Önal, “60 hektarlık alan ile ilgili mahkemenin verdiği iptal kararının gerekçeleri üzerinde yeni düzenlemeler yaparak hızla revizyon imar planı çalışmalarımızı tamamladık ve Büyükşehir meclisimizden geçirdik. Daha modern, güvenli ve konforlu yapılara ulaşmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kentsel Dönüşümde Hızlı Adımlar

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, göreve geldiği andan itibaren kentsel dönüşüm konusuna büyük bir önem verdi. 2022 yılında yapılan plana gelen itirazlar neticesinde, mahkemenin iptal kararıyla ilgili gerekçelerin yeni planda giderilmesi sağlandı. Onaylanan revizyon imar planı, imza sürecinin ardından bir ay süreyle askıda kalacak. İtiraz gelmemesi durumunda plan kesinleşerek yürürlüğe girecek.

İtiraz Gerekçeleri Giderildi

Başkan Önal, sözlerine şu şekilde devam etti: “İzmir deprem bölgesinde ve depreme dayanıklı yapılar için hepimize ciddi görevler düşüyor. Bayraklı, zemin olarak en riskli ilçelerin başında geliyor. Dönüşümün gerçekleşememesi sebebi belediye ya da planlar değil; mahkemeler, ‘donatısı karşılanmayan hiçbir yerde artış yapılamaz’ diyor. İnşaat artışı vermeden vatandaş evini nasıl dönüştürecek? 2 katlı yerler var planlarda ama buralara 4-5 kat yapılmış ve imar barışından faydalanılmış. Dönüşümde 2 kat yapabilecek ve birini de müteahhide verecek. Siyasi popülizmi bir kenara bırakalım. İnsanlar, bu şekilde dönüştüremeyecekleri için depremde belki de evlerinin yıkılabileceğini bile bile orada yaşamaya devam ediyorlar.”

Başkan Önal, 100 metrekarenin maliyetinin 2 milyon lira olduğunu ve kredi çekildiğinde aylık ödemenin 60 bin lira olduğunu belirterek, “Ayda 60 bin lira krediyi ödeyebilecek insan zaten o şartlarda orada yaşamıyor. Bu sebeple, istinaf süreci devam ederken hızla mahkemenin iptal nedenlerini çözecek bir planlama çalışması yaptık. Değiştirebildiğimiz ölçüde yeni bir planlama sürecine girdik. Ada bazında yerinde dönüşebilen alanlar geliştirerek birlikte uygulama yapılacak alanları olabildiğince küçülttük. Yeni planda 26 uygulama alanını 31’e yükselttik. Her biri kendi içinde dönüşebilecek bağımsız uygulama alanlarından oluşuyor. Biliyoruz ki; buralarda yaşamak tercih değil, mecburiyet. Bunu gidermek üzere yetki ve imkanlarımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz.”

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir