İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı’ndan Önemli Çıktılar

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok uzmanı özel oturumlarda bir araya getiren İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı, afetlere karşı kurumlar arasındaki iletişim ve iş birliğinin önemini vurguladı. Çalıştayda, yeni projelerin fonlar aracılığıyla desteklenmesi gerektiği yönündeki tespitler ön plana çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı, tarihi Havagazı Fabrikası’nda İBB Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Alanında uzman birçok isim, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri beş ana başlık altında ele almak üzere bir araya geldi. ‘İletişim ve Koordinasyon Hayat Kurtarır’ temalı programda, sivil toplum kuruluşları, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve ilgili kamu kurumları katıldı.

Kurulan Masalarda Özel Oturumlar

Çalıştayda, afet koordinasyonu üzerine odaklanan masalar kurularak özel oturumlar gerçekleştirildi. Programda; ‘Altyapı ve Lojistik’, ‘Koordinasyon ve İletişim’, ‘Teknolojik Araçlar ve Veri Kullanımı’, ‘İnsani Yardım’ ve ‘Acil Müdahale’ başlıklı beş ana tema belirlendi. Katılımcılar, bu tematik masalarda depreme bağlı temel sorunları tespit ederek, bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirdi. Ayrıca, Ege Bölgesi, İlçe Belediyeleri, Basın, İl Kriz Yönetimi, Valilik ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü gibi başlıklar altında kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve ortak proje fikirlerinin somutlaştırılması amacıyla özel oturumlar düzenlendi.

Deneyimler Paylaşıldı

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, geçmişte yaşanan deneyimlerden yola çıkarak sahada karşılaşılan zorlukları ve gönüllü koordinasyonuna dair çözümleri paylaştı. Akademisyenler, teknolojik altyapı, veri analitiği ve afet yönetimi konularındaki güncel araştırmaların sonuçlarını aktararak çalıştaya bilimsel bir perspektif kazandırdı. İlçe belediyeleri, yerelde yaşanan sorunların görünümünü vurgulayarak, ortak projelerin sahada en etkili şekilde uygulanabilmesi için iş birliği önerilerinde bulundu. Özel sektör ve teknoloji firmaları, afet anında kullanılabilecek yenilikçi çözümler ve akıllı uygulamalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu. İl Kriz Yönetim Masası kapsamındaki Valilik ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, afet sonrası kurumsal karar alma süreçlerini ve mevzuat çerçevesinde yapılması gereken düzenlemeleri tanımlayarak projelerin resmi dayanaklarını güçlendirdi.

“Çalıştay Proje Fikirleri için Büyük Katkı Sağladı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Mutlu Gürler, “Bu çalıştay, deprem ve diğer afetlere karşı kurumsal kapasitemizi güçlendirmek, ortak akılla somut projeler üretmek ve kentimizi daha dirençli hale getirmek için önemli bir adımdı. Katılan tüm paydaşların bilgi ve deneyimlerini paylaşması, kısa sürede uygulanabilir proje fikirlerinin ortaya çıkmasına büyük katkı sağladı.” şeklinde konuştu.

Yeni Hedefler Belirlendi

Çalıştayın ardından, yeni dönemde atılacak adımlar için hedefler belirlenmeye başlandı. Tematik masalarda oluşturulan proje önerilerinin hayata geçirilmesine, İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında kurulan komisyonlar ve ilgili paydaş kurumlarla birlikte öncelik verilecek. Kaynak ve iş birliği arayışı kapsamında elde edilen proje fikirlerine yönelik kamu, özel sektör, ulusal ve uluslararası fonlar nezdinde kaynak yaratma çalışmaları başlatılacak. Çalıştay sonunda belirlenen projelerin uygulanması, düzenli raporlama ve izleme yöntemleriyle takip edilecek. Yeni sorun veya fırsatlar ortaya çıktığında projenin kapsamı güncellenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, afet yönetiminde sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirme kararlılığıyla benzeri çalışmalara devam edecek ve şehrin afet sonrası müdahale kapasitesini artırmak adına tüm paydaşlarla iş birliğine açık bir şekilde hareket edecektir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir