İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Sürdürülebilir Mezarlık Yönetimi Uygulamaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Sürdürülebilir Mezarlık Yönetimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mezar alanlarında budadığı ağaçları geri dönüştürerek çevre dostu bir yaklaşım sergiliyor. Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın Bornova Pınarbaşı’ndaki atölyesinde, kerestelerden mezar başucu tahtası ve defin işlemlerinde kullanılan tahtalar üretilirken, aynı zamanda eskimiş banklar ve masalar da yeniden hayata kazandırılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın marangoz atölyesi, işlevselliği ve verimliliği ile dikkat çekiyor. Kent genelinde bulunan yaklaşık 2 bin mezarlık alanındaki ağaçların budanmasıyla elde edilen keresteler, Pınarbaşı’ndaki atölyeye getiriliyor. Burada keresteler, testere makinesinden geçirilerek mezar tahtası ve mezar başucu tahtasına dönüştürülüyor. Bu süreç sayesinde, hem ağaçlar değerlendiriliyor hem de belediyenin bütçesi daha etkin bir şekilde kullanılıyor.

Budanan Ağaçların Değerlendirilmesi

Pınarbaşı Atölye Sorumlusu Eray Akgün, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı olarak, 30 ilçede bulunan yaklaşık 2 bin mezarlıkta defin işlemlerinin yanı sıra bakım ve onarım hizmetlerini titizlikle yerine getirdiklerini belirtti. Akgün, “Mezarlık alanlarımızdan budama sonucu elde edilen keresteleri ve hurda ahşapları, atölyemizde mezar tahtası, mezar başucu tahtası, çit ve bank tahtasına dönüştürüyoruz. Üretilen mezar tahtaları, mezarlık alanlarında gömü işlemleri sırasında kullanılıyor. Mezar başucu tahtalarını ise kimsesizler ve bebek mezarlarında numarataj işlemleri için değerlendiriyoruz” dedi.

Yenilenen Banklar ve Masalar

Akgün, atölyede mezarlık alanlarında bulunan oturma bankları ve masaların da yenilendiğini ifade etti. “2024 yılı itibarıyla defin işlemlerinde kullanılan mezar tahtalarının yaklaşık yüzde 20’si atölyemizde üretildi. Ayrıca, mezarlık alanlarında eskimiş ve yenilenmesi gereken mevcut bankların da yüzde 30’u atölyemizde dönüştürüldü. Bunun yanı sıra, keresteden üretilen çitler de Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’na bağlı birimlerde kullanılıyor. Bu çalışmaları, belediyemizin öz kaynaklarıyla hayata geçiriyoruz. Böylece hem tasarruf sağlıyor hem de kurum bütçesine değer katıyoruz” diye ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir