İzmir Kadın Kongresi’nin Dördüncüsü Başladı
İlk kez 1923 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde düzenlenen İzmir Kadın Kongresi’nin dördüncüsü, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirildi. ‘Kadın ve İktisat: Güçlü Kadınlarla Güçlü Ekonomi’ temasıyla 18-19 Şubat tarihleri arasında yapılan kongreye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay katılarak, “Kadın olmadan kalkınma olmaz, kadın olmadan ekonomi gelişmez” ifadelerini kullandı.
İlk kongre Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde düzenlenmişken, dördüncüsü Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) organizasyonunda ve REV Holding ana sponsorluğunda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) destekleriyle gerçekleşen kongre, 19 Şubat’ta sona erecek. Açılış törenine İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, REV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Çetinkaya, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, İzmir milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
“Cumhuriyet Bir Kadın Devrimidir”
Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir İktisat Kongresi’ni hatırlatarak, “Mustafa Kemal Atatürk, ‘Savaş alanlarında kazanılmış askeri zaferler ve siyasi başarılar, iktisadi başarılarla taçlandırılmadıkça tamamlanmış olmaz’ demiştir. Böyle bir vizyonla, ülke ekonomisine olan değeri halka anlatmaya çalıştı. İzmir’de düzenlenen kadın kongresi, topluma önemli mesajlar vermek amacıyla gerçekleştirildi. 500 kadınla yapılan İzmir İktisat Kongresi, Türkiye’de bir kadın hareketinin başlangıcını oluşturdu. ‘Cumhuriyet bir kadın devrimidir’ derler; Cumhuriyet’in öncüsü bir erkek olsa da, bu mücadelenin kahramanları kadınlardır” diye belirtti.
“100 Yıl Sonra Eşitsizlikler Hala Konuşuluyor”
Cumhuriyet’in ilanının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen hala kadınlarla ilgili eşitsizliklerin tartışıldığını vurgulayan Başkan Tugay, “Atatürk yaşasaydı, bize ne derdi, nasıl bir değerlendirme yapardı? 17 Şubat, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün yıldönümü. Türk kadınına, birçok ülkeden önce haklarını teslim eden bu kanun, günümüzde değişikliklere uğramış olsa da, kadınların aile ve toplum içinde kısıtlandığını, şiddete maruz kaldığını görmek üzüntü verici. Bugünkü toplantının konusu, kadınların ekonomi içindeki rolü. Atatürk’ün ‘Yeryüzünde ne varsa hepsi kadının eseridir’ sözüne vurgu yapmak istiyorum. Kadın olmadan kalkınma mümkün değildir; bu ülkede ve dünyada hiçbir şey gelişemez” ifadelerini kullandı.
“Kadınların Önünde Saygıyla Eğiliyorum”
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara, kız çocuklarına ve genç kızlara yönelik birçok eğitim ve istihdam projesi yürüttüklerini belirten Başkan Tugay, Türk kadınlarının azmi ve cesaretinin tüm kadınlarda mevcut olduğunu dile getirdi. Türk kadınının önünde saygıyla eğildiğini ifade eden Tugay, kongreden çıkacak sonuçların tutumlarda ve davranışlarda değişiklik yaratmasını umduğunu belirtti. İzmir’de sekiz kadın belediye başkanı olduğunu da hatırlatan Tugay, “Önümüzdeki dönemde kadın arkadaşlarımızın daha fazla görev alacağına inanıyoruz; biz de bu mücadelenin bir parçasıyız” dedi.
“Karamsar Değilim”
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir İktisat Kongresi’nin ve İzmir Kadın Kongresi’nin doğru bir şehirde yapıldığını vurgulayarak, “O dönemde en kalkınmış, en müreffeh şehir İzmir’dir. Ülkenin en aydın kadınları bu şehirde bulunmaktadır. Atatürk, 100 yıl önce toplumu bir bütün olarak ele aldı. Cumhuriyet’in temelleri bu şehirde atıldı. Kadın konusunda gelinen mesafenin yeterli olmadığını biliyoruz; ancak akademik alanda kadın-erkek sayısı neredeyse eşitlenmiş durumda. Üniversiteye devam eden kadın öğrencilerin oranı erkekleri geçmiş durumda. İş dünyasında kadın yöneticilere sıkça rastlamak beni mutlu ediyor. Olan hiçbir şeyi yeterli görmüyorum ama çok da karamsar değilim” diye konuştu.
“Yolumuz Çok Uzun”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kadınların iş gücüne katılım oranı ile ülkelerin gelişmişlik düzeyi arasında güçlü bir ilişki olduğu belirtti. Özgener, “Kadın istihdamının artması; sürdürülebilir ekonomik büyüme, sosyal kalkınma ve yoksulluğun azalması gibi makroekonomik etkileri beraberinde getiriyor. OECD 2023 verilerine göre, kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 53. Ülkemiz ise yüzde 36 ile ortalamanın altında. Bu rakam, yolumuzun çok uzun olduğunu gösteriyor. Kadınların ekonomide olduğu gibi siyasette de daha fazla söz sahibi olması gerekiyor” dedi.
“Geçmiş ve Gelecek Arasında Köprü Oluyoruz”
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, İzmir Kadın Kongresi’nin önemine dikkat çekerek, “Bu kongre ile geçmiş ve gelecek arasında köprü oluyoruz. Kadınların üniversitelerde, parlamentoda, sivil toplumda ve iş dünyasında daha fazla yer almasını istiyoruz. Gelecek nesillerin, kadınların öldürülmediği, hiçbir saldırıya uğramadığı, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir toplumda yaşamaları için mücadele veriyoruz. Bütün kadın kardeşlerimi saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
“Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir”
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Kadın varsa ekonomi var, kadın güçlenirse Türkiye güçlenir. Kadınların güçlenmesi yalnızca bir hak mücadelesi değil; ekonomik inovasyonun ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır” dedi. REV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Çetinkaya ise şirketlerinde fırsat eşitliğine inandıklarını vurgulayarak, kadın çalışanlara liderlik konusunda rehberlik ettiklerini ve erkeklerle eşit fırsatlar sunduklarını ifade etti.