İzmir Vizyon 2074: Nasıl Bir İzmir Paneli

İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi: “Nasıl Bir İzmir” Paneli

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi, şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek amacıyla “Nasıl Bir İzmir” adlı panel serisi ile zenginleştirildi. Bu çerçevede gerçekleştirilen sekiz panel ve atölye çalışmasının sonuncusu, “İzmir’de Birlikte Yaşamak” başlığı altında, İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu üstlendi.

“Dezavantajları Masaya Getirmeliyiz”

Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci, toplumsal kapsayıcılık, ötekilik ve kesişimsellik gibi önemli kavramlar üzerinde durdu. Semerci, “Birlikte yaşamayı arzuladığımız bir toplum hayal ediyorsak, her bireyin dezavantajlarını masanın üzerine koymalıyız ki bu dezavantajları yaratan sorunları çözebilme şansımız olsun” diyerek, toplumsal adaletin önemine dikkat çekti.

“Ortak Göç Politikası Gereklidir”

Semerci’nin ardından söz alan Prof. Dr. Deniz Yükseker, İzmir’in tarih boyunca farklı sosyal kesimlerden göç aldığına vurgu yaptı. Günümüzde İzmir nüfusunun %3,4’ünün göçmen ve mülteci olduğunu belirten Yükseker, merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin ortak bir göç politikası geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Yükseker, “Belediyelerin maddi kaynakları yetersiz ve Suriyelilerin nüfus-bütçe hesabında hesaba katılmaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Özellikle Gaziantep gibi yüksek göçmen nüfusuna sahip bölgelerde bu sorun daha da derinleşiyor. Göçmenlere yönelik politikalar, kapsayıcı ve hak temelli olmalı, sosyal bütünlüğü artırmayı hedeflemelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü, bu tür çalışmalara yönelik iyi bir örnek teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

“Birlikte Yaşamanın Faydalarını Görünür Kılmalıyız”

Panelin son konuşmacısı Prof. Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de göçmenler ile yerli halk arasındaki etkileşimin sınırlı olduğunu, bu durumun karşıtlık yarattığını belirtti. Yıldız, “Göçmenlerin temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılmasının, yerli halk tarafından ‘meşru görülmeye’ başlanması, ciddi bir sorundur. Birbirimizin hassasiyetlerine saygı duyan, birbirini tehdit olarak görmeyen, ötekileştirmeyen bireyler olmalıyız. Birlikte yaşamanın faydalarını daha görünür kılmalıyız” dedi.

Panel, katılımcıların sorularını yöneltmeleri için açılan soru-cevap bölümü ile sona erdi. “Nasıl Bir İzmir” panel serisi, önümüzdeki aylarda tematik vatandaş buluşmaları ile devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir