Sapanca Gölü’ndeki gizemli kalıntılar; Bazilika mı?
## Sapanca Gölü’nde Gizemli Kalıntılar
Sakarya ve Kocaeli’nin milyonlarca vatandaşına içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’nün seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan adacık üzerindeki yapı, büyük merak uyandırdı. Bölgede Sakarya Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sırasında çeşitli envanter niteliğinde buluntulara rastlandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Sosyal ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAKUM) Müdürü Dr. M. Alper Cantimer, göl seviyesinin düşmesiyle görünür hale gelen kalıntının bir bazilika, kilise, şapel ya da gözetleme ve kontrol noktası olabileceği ihtimallerinin değerlendirildiğini söyledi.
Cantimer, kalıntının, Sakarya ve çevresinde Bizans döneminden kalma kale ve köprülerle birlikte ele alınmasının daha sağlıklı neticeler verebileceğini dile getirdi. Ayrıca, Justinianus döneminde planlandığı bilinen ve Beşköprü’yü de içine alan nehir limanı projesinin hayata geçirilmiş olması halinde, bu alanın stratejik bir noktada yer almış olabileceğini kaydetti.
## Tarihi Geçmişi
Cantimer, Sapanca Gölü’nde ortaya çıkan kalıntının, Ayasofya’dan daha eski bir Bizans yapısı olabileceği ihtimalinin bulunduğunu aktardı. Kalıntının, İznik’teki Bazilika ile eşdeğer olma ihtimali olduğunu belirten Cantimer, “Eşdeğer olma ihtimali vardır hatta öncesinde de bir yapının varlığına erişilebilirse Ayasofya’nın varlığından daha eski bir Bizans yapısına da erişmiş oluruz.” dedi.
## Araştırma ve Çalışmalar
Cantimer, göl seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan kalıntının, bir hipotez üzerinde çalışacak olursak Sakarya ve çevresinde Bizans döneminden kalmış olan kaleler, köprüler ve bu kalıntıyı beraber değerlendirebilmenin ciddi bir anlamı olduğunu belirtti. Araştırmaların 2-3 yıldan önce bitebileceğini öngörmediğini ifade eden Cantimer, “Gölün içerisinde ve tatlı su havzasıyla ilişkili zaten transfer imkânı oldukça sınırlı seyrediyor. Ekiplerin de devreye girmesi akademisyen arkadaşların çalışmalarını zaman alacağını zannediyorum.” diye konuştu.






