Yerli üretim denilen paslanmaz çelik ithal çıktı
## “Yerli Üretim” İddiası Çöküyor: Paslanmaz Çelik İthalatçıları
Türkiye’de faaliyet gösteren iş dünyası örgütleri, Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan anti-damping soruşturması kapsamında, “yerli üretim” olarak adlandırılan paslanmaz çeliğin ithal olduğu sonucuna varan bilimsel bir rapor hazırlattı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Konya Teknik Üniversitesi’nin analizleri, Posco Assan’ın soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ürünlerinin aslında ithal olduğunu ortaya koydu. Raporda, sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik arasındaki ithalat fiyat farkının neredeyse yok denecek kadar az olduğu ve soğuk haddeleme işleminin “üretim faaliyeti” olarak değerlendirilemeyeceği vurgulandı.
Analizlere göre, Posco Assan’ın paslanmaz çelik üreticisi olmadığı için sıcak haddelenmiş paslanmaz yassı çeliği Çin’den ve Güney Kore’den ithal edip, soğuk haddeleme işlemi yaptıktan sonra yine paslanmaz çelik olarak sattığı tespit edildi. İthalat fiyatları neredeyse aynı olan bu iki ürünün yerli üretim tarzında bir üretime tabi tutulduğunu söylemek mümkün olmadığı belirtildi.
İTÜ ve Konya Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında yapılan analizler de net bir tablo ortaya koydu. Şikayetçi firma, yalnızca ithal ettiği sıcak haddelenmiş paslanmaz çeliğe sınırlı ölçüde soğuk haddeleme işlemi yapıldığı ve bu işlemin toplam üretim sürecinde yalnızca %12 katma değer yarattığı tespit edildi. Dolayısıyla bu firmanın yerli üretici sıfatıyla başvuru yapması teknik olarak mümkün olmadığı belirtildi.
Türkiye’nin paslanmaz çelikte tam entegre üretim tesisine sahip olmadığı ve mevcut kapasitenin ülke ihtiyacının yalnızca üçte birini karşılayabildiği belirtildi. Paslanmaz çeliğin endüstriyel mutfak, otomotiv, beyaz eşya, makine ve savunma sanayi gibi birçok stratejik alanda kullanıldığı hatırlatılarak, bu ürünün temininde yaşanacak herhangi bir sıkıntının katma değerli ihracat yapan sektörleri olumsuz etkileyeceği belirtildi.


